D’ale Carnavalului

Lumea dansului îl omagiază pe Ion Luca Caragiale din anul 2002, deși în România sunt organizate diverse acțiuni de sărbătorire a dramaturgului încă din 1913.

Primul artist care are curajul să-i transpună coregrafic opera este Adina Cezar, care s-a aplecat asupra creației sale prin spectacolul La douășpe trecute fix. La zece ani distanță, Gigi Căciuleanu propune un teatru coregrafic în D’ale noastre pe scena Teatrului Național din București, iar Ioan Tugearu ne surprinde în același an cu spectacolul de teatru-dans D’ale Carnavalului, prezentat la Opera Națională Română din Iași.
Marcarea anului comemorativ al dramaturgului român Ion Luca Caragiale readuce ineditul spectacol de teatru dans D’ale Carnavalului pe scena ieșeană.
Cu un libret impecabil realizat de Liana Tugearu, Ioan Tugearu readuce parfumul mahalalei bucureştene prin balerinii care se metamorfozează în actori cu o vioiciune spirituală ce rezonează unitar cu întregul concept artistic.
Spectacol de elită, care, într-un mod surprinzător este ermetizat după doar trei reprezentații, este scuturat de praful uitării și readus publicului moldav la nouă ani distanță, deoarece are toate atuurile unei capodopere. De la interpretarea coregrafică de excepție, la colajul muzical realizat de Antonel Oprescu și costumele create de Marfa Axenti, coregrafia originală ne convinge încă o dată că Ioan Tugearu este un maestru care oferă reale capodopere artistice.
Reprezentația care ne aduce culoare, atmosferă, comic de situație și pitoresc prin dimensiunea infinită a dansului, concomitent cu interpretarea actoricească a textului, relevă abilitățile de excepție ale balerinilor ieșeni.
Clovni, dans ţigănesc, charleston, polka și cadril, se îmbină cu umorul rafinat de interpretarea soliștilor Cătălin Ailiesei (Nae), Roua Spătărescu (Mița), Monica Ailiesei (Didina), Ștefan Popa (Iordache), Alexandru Radu (Pampon), Bogdan Tuluc (Crăcănel), Dumitru Buzincu (Catindatul), Vlad Mărculescu (Bețivul), Viviana Olaru, Dragoș Sabaiduc, Adrian Ionescu și a întregului corp de balet, care punctează magnific stările conflictuale și latura comico-dramatică a personajelor.
O contribuție deosebită pentru readucerea acestui savuros spectacol pe scena ieșeană în aparține Cristinei Todi, care, pe lângă meticuloasa coordonare coregrafică a balerinilor, s-a implicat și în pregătirea textului.
Vă așteptăm cu bucurie la acest spectacol joi, 31 martie 2022, ora 18:30, pe scena Operei Naționale Române din Iași!

Distributie

Nae – Cătălin Ailiesei

Iordache – Ștefan Popa

Mița – Roua Spătărescu

Didina – Monica Ailiesei

Catindat –Dumitru Buzincu

Crăcănel – Bogdan Tuluc

Pampon – Alexandru Radu

Chelner / Bețivul – Vlad Mărculescu