Armonii parfumate, alături de soprana Mioara Cortez
Ce zi mai frumoasă decât Sânzienele ar fi putut fi aleasă pentru Recitalul artiștilor Operei Naționale Române Iași care, timp de o săptămână, au lucrat alături de soprana Mioara Cortez, un nume important al liricii românești recunoscut pe marile scene ale lumii? La invitația conducerii ONRI, reputata artistă a susținut cursuri de măiestrie și tehnică vocală pentru soliștii instituției.
O întâlnire cu Mioara Cortez este mereu o lecție de viață predată în cel mai frumos și blând mod posibil și de care ai nevoie pentru a afla care sunt ingredientele unei cariere de succes, indiferent de ce cale ai alege.
„Eu sunt un om obișnuit, un om de toatele zilele. Scena este altceva, este locul unde eu m-am consacrat ca artist. Pentru a ajunge în vârful muntelui ai nevoie de o încredere foarte mare în tine, de răbdare, de muncă. Este nevoie să-ți reevaluezi potențialul, să vezi unde mai ai de lucrat, la ce poate ar trebui să renunți și ce ar trebui să dobândești. Pentru mine, principalul reper a fost sora mea, mezzosoprana Viorica Cortez. M-a susținut mereu, în primul rând financiar. Mi-a spus Eu te ajut cu banii, mai departe ține doar de tine ca să-ți folosești talentul pe care ți l-a lăsat Dumnezeu, iar eu am muncit. Un alt mentor căruia îi fac o reverență largă este Aneta Pavalache. Atât de bine explica și te coordona încât respirai împreună cu ea. Eu eram ca un burete, eram avidă să învăț cât mai mult. Tehnica vocală pe care o stăpânesc și astăzi am învățat-o de la ea, marea divă a Operei din Iași, o voce extraordinară de soprană lirică, o voce mozartiană”, am aflat de la Mioara Cortez.
Bursieră la Scala din Milano
Calea către muzică a marei soprane a fost deschisă de familie, unde se cânta mereu. Cântau și părinții, dar și cele trei fiice – Viorica, marea mezzosoprană, Ștefania, o pianistă foarte talentată, și Mioara, viitoarea soprană. Drumul către cariera ei de succes a început la 15 ani, când a intrat în Corul Filarmonicii „Moldova” Iași, unde a primit sprijinul multor mentori care au ajutat-o să își clădească un viitor frumos. Primele momente ale gloriei le-a trăit în Italia, la Scala din Milano. „Am mers într-o vizită la sora mea, care era acolo. Am aflat de un concurs, m-am înscris și marea surpriză a fost că am ieșit prima. Eu, o tânără venit din Iașii Moldovei, pregătită de Aneta Pavalache, primisem o bursă la Scala din Milano, un loc sacru al muzicii! Eram copleșită de fericire”, a rememorat Mioara Cortez o parte din începuturile vieții ei de artist liric. În Italia a studiat un an și jumătate, iar pasiunea ei pentru muzică nu a putut domoli dorul și dragostea pentru familia ei, pentru soțul și copilașul rămași acasă. S-a întors și s-a înscris la Conservatorul din București. „Am lucrat cu Arta Florescu, o mare artistă și o doamnă desăvârșită, un profesor de mare clasă care m-a învățat stilurile, dicția, eleganța pe care eu o aveam, dar nu știam să o exprim. Era minionă, dar când începea să cânte devenea un titan. Am învățat multe de la ea, inclusiv încrederea care îmi lipsea. Când mă aflam în fața unui rol nou spuneam mereu că nu voi putea să-l fac, însă când începeam studiul partiturii, venea și curajul. Așa sunt eu construită, așa am fost mereu. Începuturile cu Aneta Pavalache au fost definitorii pentru mine”, a zâmbit Mioara Cortez.
De la București, unde a absolvit Conservatorul ca șefă de promoție, cu media 10, drumul spre Opera din Iași a trecut prin Botoșani, unde fusese repartizată ca profesoară de canto, la Școala Populară de Artă. Și-a făcut cu drag misiunea, inclusiv la Filarmonica din Botoșani unde a susșținut concerte de mare valoare. La un moment dat și-a ocupat locul pe scena lirică a Moldovei. La Iași, Mioara Cortez a umplut sălile cu aplauzele unui public căreia i-a oferit toată prețuirea. Ca artist, și-a înmulțit talanții, și-a perfecționat tehnica învățată de la marii magiștri. În Italia studiase cu celebra soprană Roseta Noli, iar primul rol, debutat la Scala din Milano, a fost „Desdemona” din Otello, un rol bine ales pentru temperamentul vulcanic și vocea ei deplină.Succesul nu s-a lăsat așteptat, dovadă și demersurile conducerii teatrului liric italian de a o readuce pe soprana din Iași în Italia, însă Universul avea alte planuri.
Dăruire și onoare
A știut mereu că va face muzică, nu s-a îndoit niciodată de misiunea ei: „Îmi amintesc cu mare drag și de primul rol la Opera din Iași, Micaela, din Carmen, apoi au venit foarte multe. Evident, de fiecare dată spuneam căsigur nu voi reuși, însă imediat ce descifram partitura, o bucurie pentru mine, lucram și la coloratură și la tot ce era nevoie pentru ca totul să fie perfect. Cu timpul am ajuns o lirică spinto dramatică, tehnică pe care am învățat-o de la Aneta Pavalache. De la fortissimo să ajungi la pianissimo nu este ușor. Am ascultat toate cântărețele vremii mele și de la fiecare m-am inspirat poate cu o respirație, poate cu o frază, am preluat ușurința unor fraze. Nu am imitat pe nimeni, am învățat de la fiecare tot ceea ce era important pentru vocea mea”.
Pe parcursul vieții sale a cântat peste tot în lume, a fost onorată, aplaudată inclusiv de premierul Japoniei, unde a susținut nu doar spectacole, ci și masterclassuri. „Am cântat și la Tokio, și la Hiroshima. Am mers împreună cu Anda Tăbăcaru și cu maestrul Corneliu Calistru, care a dirijat un spectacol cu Tosca incredibil, au rămas uimiți. Am mers și cu Simfonia a IX-a, și cu Requiemul de Verdi, cu spectacole grele și de înaltă clasă. În România am primit Meritul Cultural în grad de Comandor, o înaltă distincție. Am dăruit și mi s-a dăruit”, a zâmbit Mioara Cortez. A cântat peste tot în lume, mai puțin în China și în Australia. „Poate aș fi ajuns șli acolo, dar mi-am urmat familia și am plecat în Canada, o țară foarte specială. Este o altă lume, trebuie să te adaptezi cerințelor, e diferită de Europa”, a continuat soprana povestea vieții ei.
Muzică și Champs Elysees
În Canada a dus nu doar măiestria ei, ci șitradițiile românești, inclusiv bucătăria tradițională, artista fiind și un maestru al culinăriei moldovenești: „Am învățat de la mama gospodăria. Când eram tânără, începeam de la ora 6 cu treburile casnice, iar de la ora 10 mă așezam la pian și studiam. Era lege, fără disciplină nu aș fi reușit. Spre seară, lăsam totul deoparte, închideam pianul și mergeam la Operă, unde intram cu mare bucurie, urmată de unda mea de parfum, Champs Elysees, de la Guerlain. Știau toți când am ajuns după parfum”.
Ei bine, publicul ieșean se va bucura de acelașiparfum și în această seară, când soprana Mioara Cortez și actorii lirici care au participat la masterclassul domniei sale vor susține un recital, la Opera Națională Română Iași. „Bucuria mea este imensă pentru că m-am reîntâlnit cu foste studente, astăzi artiste cu cariere frumoase. Am lucrat foarte bine și vom cânta din nou împreună”, a încheiat soprana Mioara Cortez încă o pagina din frumoasa ei carieră, urmând ca peste câteva zile să deschidă un alt capitol. Și asta pentru că muzica este hrana sufletului și spiritului pentru fiecare dintre noi!
Maura ANGHEL