Cu cea de-a 67-ani aniversare, Opera din Iași a primit multe carate

'.$title.'

Cu inima plină de emoție și cu un profund respect pentru artă și cultură, publicul iubitor de muzică a avut privilegiul de a asista la cea de-a 67-a aniversare a Operei Naționale Române din Iași. Un eveniment grandios care a adunat într-un singur loc pasiunea pentru muzică și dans, transformând Iașul într-o adevărată capitală a artelor spectacolului pentru două serii memorabile.

Clădirea impresionantă a Teatrului Național a fost mereu un simbol al rafinamentului și eleganței, iar cu ocazia aniversării, această bijuterie arhitectonică a strălucit mai intens ca niciodată. Lumini strălucitoare și decoruri fastuoase au învăluit fațada operei într-o aură de mister și anticipare, aducând în sufletele spectatorilor promisiunea a două seri magice, în care au răsunat vocile artiștilor care au readus pe scenă celebra operă „Tosca”, de Giacomo Puccini, cu care teatrul liric a ridicat prima cortină, în urmă cu 67 de ani.

Cele două spectacole, cu distribuții de excepție, au fermecat audiența cu vocile uluitoare ale artiștilor, iar dansatorii au impresionat cu mișcările și pasiunea lor pentru artă. Cu fiecare notă, am fost transportați într-o lume de frumusețe și emoție pură. Prima seară de „Tosca”, în care rolul principal i-a revenit apreciatei soprane Cellia Costea, sosită special de la Opera din Atena, a fost o reprezentație grandioasă. „Spectacol-reverență, emblema sonoră a Operei ieșene, Tosca de Giacomo Puccini, a fost primul gong în cariera de șaizeci și șapte de ani ai scenei lirice. Personajul feminin al reprezentației din această seară s-ar putea numi fără exagerare, Cellia Tosca. Felicitări! Cu soprana Mioara Cortez în sală – de neuitat spectacolele unice în care strălucea! – aniversarea Operei a primit multe carate”, a fost mesajul pianistei Vasilica Stoiciu-Frunză, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Magnifica seară a spectacolului aniversar a fost dată de o distribuție pe măsura succesului, soprana Cellia Costea fiind îndelung ovaționată la scena deschisă. La fel și tenorul Florin Guzgă, cu un debut fabulos în rolul lui Mario Cavaradossi, și baritonul Jean-Kristof Bouton, care l-a adus pe scenă pe Scarpia. „Darul pe care Jean-Kristof Bouton l-a făcut publicului la Opera Naționala Română din Iași ni-l arată în rolul Scarpia, nouă – pentru prima oară. Excepționala interpretare, în gravitatea severă a personajului, se datorează atât vocii sale minunate, coborâte în profunde carate de umbră și reverberații, cât și inteligenței de a rafina în străfulgerări de suferință și de conștiința ceea ce, obișnuit, rămâne răul Înfățișat în mod brutal- Scarpia temutul, în fața căruia tremura toată Roma”, a fost un alt mesaj din partea publicului pasionat de muzică. Roluri impecabile au făcut Octavian Ionescu și Teodor Busnea, Ovidiu Manolache, Victor Zaharia. Cel de-al doilea spectacol inclus pe agenda sărbătorii i-a avut în distribuție, în rolurile principale, pe Irina Scafaru Roșu (Tosca), Cosmin Marcovici (Mario Cavaradossi) și din nou pe Jean-Kristof Bouton, fiind mult aplaudat de către publicul sosit să onoreze aniversarea celor 67 de ani de cânt liric. În distribuția celor două seri de vis s-au inclus și Orchestra, Corul și tinerii din Corul copiilor, dirijat de Raluca Zaharia. „Este sărbătoarea soliștilor, instrumentiștilor, coriștilor, balerinilor, tehnicienilor și, totodată, a miilor de slujitori ai scenei lirice ieșene, de ieri și de azi, uniți de vocația cultural-artistică. Fiecăruia dintre voi, vă mulțumesc pentru energia bună cu care înțelegeți să ne prezentăm lumii și vă urez mulți ani de succes! Tuturor partenerilor și colaboratorilor noștri le suntem recunoscători și îi asigurăm de prețuirea noastră! Dumneavoastră, minunatului public, vă mulțumim cu dragostea cea dintâi și vă așteptăm să celebrăm împreună bucuria luminii pe care o aduce arta lirică!”, a spus, cu o largă reverență, tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al ONRI. Aplauzele furtunoase s-au auzit mult timp după ce cortina a căzut peste cele două reprezentații.

Într-o lume agitată și adesea superficială, evenimente precum cea de-a 67-a aniversare a Operei din Iași ne amintesc de puterea artei de a ne conecta, de a ne emoționa și de a ne îmbogăți sufletele.

Maura ANGHEL